Belangrijke informatie die u moet weten over een babyfoon

Op deze pagina vind u de meest belangrijke informatie omtrent een babyfoon. Dit kan zijn ieder type babyfoon, dus een babyfoon zonder camera, babyfoon met camera of een smart babyfoon die u ook met uw telefoon kunt bedienen.

Onderstaande onderwerpen worden besproken in dit artikel, u kunt hier op klikken om direct naar dit onderwerp te gaan.

Wat is een babyfoon
Heeft u een babyfoon nodig
Kunt u uw telefoon als babyfoon gebruiken?
Wat zijn de verschillende soorten babyfoons?
Wat zijn de nuttigste functies van een babyfoon?
Waar moet u nog meer
op letten bij het kopen van uw eerste babyfoon?

Wat is een babyfoon (met of zonder camera)?

Een babyfoon is een apparaat dat door ouders wordt gebruikt om op afstand naar hun baby te luisteren, te kijken en toezicht te houden. Het bestaat uit een zender baby unit (meestal een camera uitgerust met een microfoon die in de buurt van uw kind wordt geplaatst) en een ontvanger ouder unit. In een notendop zendt de babyunit geluiden, video en gegevens via radiogolven of een WiFi-verbinding naar de ouderontvanger.

Babyfoons hebben een lange weg afgelegd ten opzichte van de eenvoudige audiomodellen die in de jaren 40 werden gebruikt. De eerste monitoren werden gemaakt als baby walkie-talkies. Maar de meeste monitoren van vandaag kunnen een live videofeed streamen, u vertellen wat de kamertemperatuur in uw kinderkamer is, slaapliedjes voor uw baby afspelen en nog veel meer (zie extra functies hieronder).

Heeft u een babyfoon nodig?

Sommige ouders vragen zich af of ze een babyfoon moeten kopen. Hoe kunt u weten of u een monitor voor uw baby nodig heeft? Kijk wat u het beste beschrijft:

 • U heeft geen babyfoon nodig als u in een relatief klein huis woont en altijd binnen directe gehoorafstand van uw kind bent.
 • U hebt wel een babyfoon nodig als u uw kind niet altijd kunt horen als u in huis bent of als een medisch deskundige u heeft aangeraden uw baby in de gaten te houden.

In het algemeen, als je je afvraagt of je een babyfoon nodig hebt, is het antwoord waarschijnlijk ja. Ouders die een monitor gebruiken melden gemiddeld dat ze beter slapen, wetende dat ze gewaarschuwd worden als hun kind wakker wordt of onwel wordt.

Dat gezegd hebbende, zal een babyfoon nooit een ouder of oppasser kunnen vervangen.
Monitoren kunnen ongelooflijk nuttig zijn om uw kind in het oog te houden, vooral de meest recente modellen met indrukwekkende technische mogelijkheden. Maar uiteindelijk is een babyfoon slechts een hulpmiddel. Beschouw het als een derde paar ogen en oren, maar meer ook niet.

Kunt u uw telefoon als babyfoon gebruiken?

Met de opkomst van wifi-babyfoons vragen sommige ouders zich af of ze niet gewoon een van hun oude smartphones kunnen gebruiken als camera in de slaapkamer van hun baby en de videobeelden kunnen streamen via Skype of Facetime.

Hoewel het technisch mogelijk is, is het gebruik van uw mobiele telefoon als babyfoon niet echt ideaal. Een van de belangrijkste kenmerken van een babyfoon is het vermogen om in het donker te zien met infrarood nachtzicht. Uw oude mobiele telefoon kan dat waarschijnlijk niet.

Bovendien zijn Skype en Facetime niet gebouwd om langdurig gebruikt te worden. Het gesprek kan wegvallen en dan moet je terug naar de slaapkamer van je baby rennen om het weer aan te zetten. Als dat gebeurt terwijl u slaapt, wordt u niet gewaarschuwd dat de verbinding wordt verbroken.

In het algemeen raden we af om je mobiel als babyfoon te gebruiken, maar als je het echt wilt, hebben we een handige review geschreven van de beste mobiele babyfoon apps om je daarbij te helpen.

Bekijk hier ons assortiment aan smart babyfoons waarbij u met uw telefoon kunt meekijken.

Wat zijn de verschillende soorten babyfoons?

Babyfoons zijn er in verschillende soorten en maten. Sommige zullen uw telefoon gebruiken om de video van uw baby te tonen, terwijl anderen met een speciale displaymonitor komen. Sommige gebruiken uw WiFi-netwerk, terwijl andere een eigen radiofrequentie hebben.

Samengevat volgt hier een artikel met een overzicht van de verschillende opties die vandaag beschikbaar zijn.
Audio, video (WiFi of niet-WiFi) en gezondheidscontrole babyfoons

Er zijn soorten babyfoons waaruit u kunt kiezen:

1 – Babyfoon zonder camera – Alleen audio babyfoons
2- Babyfoon met camera – Audio en video babyfoons
3- Wifi / Smart babyfoons – Kijk mee met uw smartphone

Babyfoon met camera

Audio en video zijn de meest populaire modellen op onze lijst. Ze bieden veel nuttige extra functies (zie hieronder) en zijn volwassen apparaten die profiteren van meerd

Luvion Platinum 3 Babyfoon met Camera - Premium Baby Monitor

ere jaren van productverbeteringen.

 

Maar nu IoT-apparaten in een stroomversnelling raken, worden nieuwe health-tracking babyfoons steeds populairder. Vooral bij ouders die bezorgd zijn dat hun kind het risico loopt op Sudden Infant Death Syndrome (SIDS). Deze nieuwe tracking-apparaten kunnen voortdurend de hartslag, beweging en het zuurstofniveau van je baby in de gaten houden. Ze zijn niet altijd nauwkeurig, dus je moet ervoor zorgen dat het model dat je kiest geen vals alarm geeft gedurende de nacht.

Radiofrequentie of WiFi babyfoon

Wat betreft de manier waarop de babyfoon zijn video en gegevens naar de ouderunit stuurt, zijn er 2 soorten babyfoonverbindingen beschikbaar:

 • Radiofrequentie (RF)
 • WiFi

Radiofrequentiemonitoren hebben een beperkt bereik en kunnen uw kind mogelijk blootstellen aan ongezonde elektromagnetische straling (lees ons artikel over de gezondheids- en veiligheidsoverwegingen). Maar RF-monitoren verminderen ook aanzienlijk de risico’s van hacken van babyfoons (lees ons artikel over privacyoverwegingen) en worden geleverd met een speciale ouderunit waardoor ze veel handiger in het gebruik zijn. Ze kunnen ook onafhankelijk van uw WiFi-verbinding functioneren.

WiFi-monitoren daarentegen gebruiken uw internetverbinding om de video van uw baby naar uw telefoon te streamen. Dit opent de deur naar veel meer functionaliteiten en monitoring opties, maar stelt u ook bloot aan mogelijke privacy problemen. Het betekent ook dat uw telefoon of tablet altijd aan moet staan als u uw baby wilt horen en zien. En het werkt niet als uw WiFi-netwerk uitvalt.

Babyfoon zonder Camera

Babyfoon’s zonder camera zijn enkel met audio, u kunt uw kindje dus niet zien. Deze babyfoons zijn meestal voor een lage prijs verkrijgbaar.  Ook deze

Philips Avent SCD503/00 Babyfoon

babyfoons kunnen diverse extra functies hebben zoals talkback, melodietjes spelen en zacht licht uitstralen in de babykamer.

 

Wifi / Smart Babyfoons

Dit zijn de meest uitgebreide soorten babyfoons. Naast alle gemakken van een babyfoon met camera kunt u ook overal ter wereld via uw smartphone meekijken naar uw kindje. Erg handig als u even ergens anders bent terwijl uw babysitter op de kleine past.

NIEUW - Luvion Smart Optics HD Wifi Camera - IP camera met babyfoon app

 

Wat zijn de nuttigste functies van een babyfoon?

Babyfoons kunnen tegenwoordig zoveel meer dan u waarschuwen voor het huilen van uw baby. Maar afhankelijk van uw levensstijl en de configuratie van uw huis, heeft u misschien geen monitor nodig die meer doet. Om u te helpen het noodzakelijke van het nutteloze te scheiden, zijn hier enkele van de functies die momenteel beschikbaar zijn op babyfoons.

Niet al deze opties zijn essentieel, hier zijn de functies die wij beschouwen als de meest nuttige voor een video-babyfoon:

 • Nachtzicht
 • Stemactivering (VOX)
 • Ondersteuning van meerdere camera’s
 • Talk-back
 • Slaapliedjes
 • Kamertemperatuur

Infrarood nachtzicht is essentieel. Alle babyfoons die onze top 10 lijst hebben gehaald hebben dit. Met nachtzicht kunt u uw baby in het donker zien.

Stemactivering zal u waarschuwen wanneer uw kind wakker is. Sommige babyfoon fabrikanten noemen dit VOX, anderen hebben hun eigen marketing jargon, maar eigenlijk is het gewoon een manier voor u om te weten dat uw kind wakker is zonder voortdurend naar de video te kijken.

Ondersteuning voor meerdere camera’s is geweldig als u meer dan één kind in huis heeft. Met één monitor kunt u het hele gezin zien. Alle WiFi-monitoren bieden deze optie, maar alleen de meest geavanceerde RF-monitoren hebben het.
Talk-back is erg handig wanneer u uw baby wilt kalmeren of gewoon wilt laten weten dat u op weg bent naar hun slaapkamer.
Slaapliedjes is een andere geweldige functie om uw baby in slaap te sussen. De camera speelt een reeks liedjes en slaapliedjes die u kunt selecteren op uw telefoon of ouderunit.
De kamertemperatuur is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw baby het comfortabel heeft als u op een plek woont waar de temperatuur ‘s nachts sterk kan variëren.

Waar moet u nog meer op letten bij het kopen van uw eerste babyfoon?

Naast de functies zijn er enkele belangrijke elementen om rekening mee te houden bij het kiezen van uw babyfoon. Bij het beoordelen en testen van monitoren beoordelen we elk model aan de hand van deze criteria om te bepalen welke monitoren de beste zijn.

 • Gezondheid & Veiligheid
 • Privacy
 • Gamma
 • Audio kwaliteit
 • Video kwaliteit
 • Batterij capaciteit
 • Bereik van een babyfoon

Gezondheid en veiligheid is het belangrijkste criterium om rekening mee te houden bij het kiezen van uw babyfoon. Het apparaat dat wordt gebruikt om u te helpen uw kind veilig te houden, mag het niet in gevaar brengen. Er zijn een paar dingen om rekening mee te houden bij de beoordeling van de gezondheids- en veiligheidsscore van een babyfoon, maar meestal gaat het erom ervoor te zorgen dat uw kind zich niet kan verwonden met kabels die rond zijn bed liggen en de blootstelling van uw baby aan elektromagnetische straling te beperken.

Privacy en veiligheid is de volgende op onze lijst. Heb je de horrorverhalen gehoord van ouders die ontdekten dat hun babycamera was gehackt? Stel je voor dat vreemden ‘s nachts met je kind praten terwijl jij slaapt. Als u kiest voor een wifi-babyfoon, moet u zich bewust zijn van de risico’s en begrijpen hoe u zich kunt beschermen tegen mogelijke inbreuken op de privacy. Lees onze gids over het voorkomen van hacken van de babyfoon voor meer informatie.

Bereik is wat een babyfoon nuttig maakt. Het heeft absoluut geen zin om een monitor te kopen als je altijd binnen gehoorafstand van de kamer van je baby moet blijven. Alle monitors op onze lijst geven u ten minste 115 voet / 35 meter daadwerkelijk bereik bij gebruik in een huis.