Kooptips voor een Babyfoon – Waar moet je op letten bij de aankoop van een Babyfoon?

Welke babyfoon kiezen bij aankoop? In dit artikel vind je enkele tips om het je makkelijk te maken bij de aankoop van een babyfoon.

Een babyfoon, het is een handige uitvinding. Het geeft je als kersverse ouder een portie broodnodige vrijheid. Je kan met een gerust gemoed bezig zijn met allerlei zaken en ondertussen blijft er contact met de babykamer. Maar welke babyfoon moet je nu kiezen? Babyfoons zijn er in alle maten en gewichten, van basis tot gesofisticeerd. We maakten voor jou een overzicht. Maak voor jezelf vooral uit wat jij belangrijk vindt en welke opties je wil. Wil je je baby enkel kunnen horen of wil je ook een beeldscherm om te kunnen kijken? Wil je je baby op je smartphone kunnen volgen? Het zijn allemaal zaken die een invloed hebben op het type smartphone waarvoor je kiest en uiteraard ook op de prijs.

Enkel geluid

ANGEL CARE AC620 Babyfoon Babygeluiden - Wit

Het basismodel van een babyfoon is er eentje dat enkel werkt via geluid. Daar bestaan twee types van: analoog en digitaal (DECT). Een analoge babyfoon is het goedkoopst. Het grootste voordeel is dat zo’n babyfoon stralingsvrij is. Hij werkt op standaard radiofrequentie. Storing van andere apparaten kan wel voor ruis zorgen. Een digitaal model is wél storingsvrij, maar ook duurder. Plaats dergelijk toestel wel een eindje van de baby vandaan. Bij de meer geavanceerde modellen met enkel geluid heb je soms een terugspreekfunctie, een nachtlampje of een functie die de temperatuur van de kamer meet.

Camera en beeldscherm

Alecto Baby DVM-77 Babyfoon met camera en 2.8" scherm en muurbeugel

Wil je je baby kunnen zien, ga dan voor een babyfoon waarbij er niet enkel een camera is, maar ook een beeldscherm. Geen probleem trouwens wanneer het donker is. Dergelijke babyfoons beschikken over een infraroodlens. De ideale babyfoon dus wanneer je het prettig vindt om je baby dag en nacht te kunnen zien. De beeldkwaliteit is dan wel niet zo scherp als bij een hd-tv, toch voldoet dit type ruimschoots. Bepaalde modellen hebben extra functies zoals opname, inzoomen of extra camera.

Enkel camera (Smarthphone Babyfoon)

Orretti® babyfoon met camera - Wit

Wil je geen extra apparaat in de huiskamer, kies dan voor een babyfoon met enkel een camera in de babykamer. Die link je met je smartphone of tablet. Via een app kan je dan je baby bekijken en dit kan zelfs overal. Je hoeft dus niet in de omgeving van je huis te blijven. Evengoed kan papa vanaf zijn werk meekijken. Het systeem werkt zowel via Apple als via Android. Enige voorwaarde is dat je over internet beschikt. En dat de batterij van je smartphone of tablet goed opgeladen is, want er is wel wat capaciteit nodig. Voorzie eventueel een powerbank.

Klik hier om alle Smartphone Babyfoons te bekijken

Dualmode

Motorola d Dual Mode Beeld Babyfoon WIFI met Camera en Gratis App voor Smartphone

Dual, het woord zegt het al: deze babyfoon heeft een dubbele functie. Je combineert beeldtelefoon en smartphonefunctie. Je kan dus zowel je baby bekijken op de meegeleverde monitor als op je smartphone.

Klik hier om alle Dualmode babyfoons te bekijken

Waar moet je op letten bij de aankoop van een babyfoon?

Hieronder noemen we nog een aantal functies waar je op moet letten bij de aankoop van een babyfoon:

Touchscreen:

Wanner je voor een babyfoon met beeld kiest, overweeg dan voor een babyfoon met touchscreen te nemen.
Helaas is de keuze hierin beperkt, maar er zijn er toch een aantal. Een babyfoon met touchscreen vereenvoudigd de bediening van het toestel.

Klik hier om onze collectie babyfoons met touchscreen te bekijken

Geluids- en beeldactivering (VOX)

Bij geluidsactivering (VOX) zal je babyfoon alleen geluid (en beeld wanneer dit van toepassing is) uitzenden wanneer er geluid wordt waargenomen. Bij de wat oudere of eenvoudigere type babyfoons is dit niet het geval en deze zenden voortdurend beeld en geluid naar de ontvanger (monitor) die in de keuken of woonkamer staat. Een babyfoon met geluids en beeldactivering bespaart energie en minimaliseert de straling.

Klik hier om onze collectie babyfoons met geluids en beeldactivering te bekijken

Geluidsnivo baby unit

Het is handig als het geluidsnivo van de babyunit ingesteld kan worden zodat je de babyfoon niet bij elk geluidje geactiveerd wordt.

Nachtzicht op de babyfoon

Omdat je baby goed kan slapen in een donkere kamer is het zicht niet al te best. Wanneer je voor een babyfoon met beeld kiest, neem dan een babyfoon met nachtzicht zodat je je baby toch nog steeds goed kunt blijven zien in het donker.

Terugspreekfunctie

Babyfoons met een terugspreekfunctie maken het mogelijk om via de babyfoon te spreken naar je baby. Er is dus sprake van tweeweg communicatie. Je kunt je kindje dan lief toespreken en/of een slaapliedje zingen.

Opladen van de babyfoon

De unit die bij jou aanwezig is om je baby te monitoren werkt in de meeste gevallen op netstroom. Mocht je deze makkelijk willen verplaatsen, let dan op de lengte van de bijgeleverde kabel. Ook kunnen sommige units in oplaadstand werken zodat je ‘m bijvoorbeeld mee kunt nemen naar de tuin.
Dus let op de lengte van het snoer en of de onderunit ook in een oplaadstand werkt.

Bereik van de Babyfoon

In de meeste gevallen heeft een babyfoon een goed bereik in huis. Maar dit heeft mede te maken met welke materialen je huis (plafond en muren) gebouwd is. En ook met de dikte van de muren. De meeste babyfoons hebben een bereik van ongeveer 100 meter of meer. Maar bij deze afstand wordt geen rekening gehouden met muren en plafonds.
Sommige babyfoons hebben een indicator die aangeeft wanneer er geen bereik is of slecht bereik. Dit om te voorkomen dat je je kindje niet hoord terwijl jij denkt dat alles in orde is.

Thermometer in de babyfoon

Wanneer de babyfoon is voorzien van een thermometer kun je in de woonkamer altijd de temperatuur van de babykamer in de gaten houden. De meest ideale temparatuur van een babykamer ligt tussen de 16 en t8 graden. Ook kun je bij sommige babyfoons instellen dat je een waarschuwing (geluid) kunt krijgen wanneer de temparatuur in de babykamer te hoog of te laag is.

Nachtlampje

Een handigheidje is een babyfoon met een ingebouwd nachtlampje. Dit nachtlampje bevindt zich dan in de unit in de babykamer. Sommige babyfoons beschikken zelfs over de functie om het nachtlampje vanuit de benedenunit te bedienen. Een nachtlampje in de babyfoon scheelt ook weer een extra stopkontact in de babykamer.

Slaapliedjes zingen

Wil je dat je kindje in slaap valt met behulp van slaapliedjes? En zoek je het niet om deze zelf elke avond te zingen? Kies dan voor een babyfoon die deze taak voor je uit handen neemt.
Meestal hebben babyfoon’s meerdere slaapliedjes aan boord.

Klik hier om onze collectie babyfoons te bekijken met slaapliedjes

 

Zoals je hierboven kunt lezen is de moderne babyfoon tegenwoordig veel meer dan alleen het monitoren van geluiden die van de babykamer komen. Met alle bovengenoemde functies is een Babyfoon een intelligent apparaat geworden. Dit betekend niet dat Babyfoons ook meteen heel duur zijn geworden. Je hebt al een beeld babyfoon met veel functies vanaf € 69,95.

Kijk rustig rond in ons assortiment. Nu je deze tips hebt gelezen weet je waar je op moet letten bij de aankoop van een babyfoon.